Alergie pokarmowe: co uczula najczęściej?

Redakcja Dieta, Medycyna, Zdrowie 0 komentarze/y

Grono osób, które walczą z różnego rodzaju uczuleniami, staje się poszerza. Wśród tych dolegliwości, które dokuczają dorosłym Polakom coraz częściej, ważnym problemem stają się alergie pokarmowe. Objawy tego problemy mogą sprawiać wiele problemów, a silniejsze wstrząsy mogą się w wielu przypadkach okazać poważnym zagrożeniem dla życia pacjenta. By uniknąć problemów związanych ze zdrowiem, niezbędna staje się odpowiednio skomponowana dieta. Na jakich zasadach powinna się ona opierać? Podstawą jest tu wykluczenie z menu tych produktów spożywczych, z powodu których objawy alergii nasilają się i które mogą spowodować wiele problemów ze zdrowiem. Jakie produkty najczęściej wywołują alergie pokarmowe?
Lista produktów, których osoby mające problemy z alergiami pokarmowymi powinny unikać, jest dość długa. Wśród tych składników diety, które zazwyczaj stają się główną przyczyną problemów, pojawiają się m. in. orzeszki ziemne, mleko i jego przetwory, mąka pszenna i powstające z niej produkty oraz pomidory. Niepokojące objawy mogą się też pojawić po spożyciu marchewki, fasoli lub soczewicy. Nie brak tez osób, u których przyczyną alergii pokarmowej okazuje się soja lub wołowina. Uczulać mogą też migdały, skorupiaki oraz proszki do pieczenia. Wykluczenie ich z diety, po wcześniejszym ustaleniu sprawcy problemów, staje się zatem podstawą leczenia.

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *